Vanliga fel vi gör med vårt WiFi

Vanliga fel vi gör med vårt WiFi

  • Ett vanligt fel som många gör är att ställa den trådlösa routern i garderoben, mediaskåpet eller i något annat stängt utrymme. De trådlösa signalerna försvagas markant när det kommer hinder i vägen, exempelvis en vägg. Så försök att ställa routern centralt och på en öppen yta.
  • Ett annat ”fel” som många gör är att ansluta till 2.4GHz-bandet. Om din router har stöd för 5GHz-bandet och du har en bra mottagning så är det att föredra. 5GHz-bandet är mindre känsligt för störningar från omgivningen och är dessutom mycket snabbare än 2.4GHz-bandet.
  • Många har inte heller någon lösning för att förstärka och förlänga sitt WiFi-nätverk. De upplever kanske att det är dålig eller ingen täckning i delar av bostaden. Man kan förenklat säga att en trådlös router bara täcker ca: 60 kvm yta och det om det inte finns hinder i form av väggar eller annat som kan försvaga WiFi-signalen. Därför behöver man någon form av förstärkning av nätverket.
  • Alla enheter har samma prioritet i nätverket och slåss därför om samma resurser. Lösningen är att använda sig av QoS (kvalitet och service) som är en teknik utformat för att bearbeta och prioritera din internettrafik bland datorerna på din nätverk. De flesta routrar idag har stöd för QoS.

Anlita oss på IT-folket så gör vi en inventering av ditt nätverk. Vi mäter bland annat hur snabbt ditt bredband är och vi mäter hur stark WiFi-signalen är i olika delar av din bostad. Vi ser också till att ditt WiFi använder bästa tillgängliga band och en kanal där det inte störs av grannarnas WiFi eller annat som kan påverka. Där förbättringar inte går att göra direkt lämnar vi förslag på ytterligare åtgärder. Om du drar nytta av 50% RUT-avdrag (hanteras helt av oss) så är priset endast 399 kr.